אנחנו חיים בעולם של טרנדים, בוודאי לא מהיום, מאחר ובני אדם נוטים לעקוב, להעתיק, ולהימשך למה שהרוב חושב, אוהב או עושה. לרוב זו השפעה חברתית, בין אם חיובית או שלילית. מצד אחד זה מעניק לנו תחושת שייכות לקהילה או קבוצה שאותה אנחנו מעריכים, לדפוס חשיבה מסוים שתואם את המחשבה או התחושות שלנו, ולעיתים יוצר סוג של מעמד או זהות. בנוסף, לפעמים זה פשוט רצון לא להישאר מאחור ולהיות חלק ממה שנחשב הכי עכשווי, מתקדם אפילו. אנשים שלא מפספסים אף טרנד לא רוצים להחמיץ את ההזדמנות להיות חלק ממשהו חדש מתחילתו.
ההתעסקות בחוסן מנטלי עלה בצורה ניכרת מאז משבר הקורונה, ולא בכדי, והפך לפופולארי יותר במגזר הציבורי ובהחלט גם במגזר העסקי. במאמר "למה חוסן היא המילה לשנת 2021?" כותב פרופסור בראיין רובינסון במגזין פסיכולוגיה היום, שהמילה חוסן נבחרה בשנת 2021 למילה המשומשת ביותר במשחקי צירופי מילים והיא משקפת את המחשבות, הלך הרוח והרגשות של התקופה.
האם זה אומר שהיום אנשים פחות חסינים מבעבר?
מאתגר עד בלתי אפשרי יהיה לקבוע הצהרה כזו מסיבות רבות.
האחת, שחוסן מנטלי הוא נושא מאוד מורכב מאחר וזו יכולת או מיומנות אשר תלויה בנסיבות רבות ומגוונות, החל מתרבות, אירועים קיצוניים, תכונות אופי מולדות ונרכשות, סביבה ועוד. סיבה שניה, קשה מאוד למדוד ולכמת חוסן בסקאלה מדעית ומדויקת. השלישית, יש קושי אדיר לחזות או לצפות מראש בדיוק מתמטי איך אדם או קבוצה יגיבו באמת בשעת משבר ולא משנה באיזו תקופה. הרביעית, ולא האחרונה, העיסוק המוגבר בחוסן לא בהכרח מצביע על כך שבני אדם פחות חסינים היום מבעבר.
מדוע העיסוק בחוסן הוא כה פופולארי היום?
החיים מאז ומעולם היו בלתי צפויים וסביר להניח שאי הודאות וודאי הטרידה את בני האדם בכל הזמנים. כל תקופה בהיסטוריה של האנושות הכילה אתגרים וקשיים מורכבים אשר דרשו מבני האדם יכולות גבוהות של חוסן בפני המשברים שעמדו בפניהם. ההתמקדות והפופולאריות של חוסן היום יכולה להעיד על מודעות גבוהה והכרה בחשיבות של חוסן מנטלי, החל מרמת המיקרו של האדם כאינדיבידואל, ועד המקרו ברמת הקהילה, המדינה, הארגון והעולם בכלל. מה שמרמז שהעיסוק הרב בחוסן לא בהכרח נובע מחשיבה שבני אדם היום בעלי חוסן נמוך יותר אלא מעלייה במודעות ובחשיבותו של החוסן.
בנוסף, עם עליית המודעות לבריאות הנפש, חוסן בולט כגורם מגן ולכן אנשים רבים מחפשים לשפר את החוסן שלהם לרווחתם הנפשית.
אז מה קשה יותר מבעבר?
לא מעט פסיכולוגים וחוקרים טוענים שגורמים מסוימים בחברה המודרנית עשויים בכל זאת להציב אתגרים לחוסן שלנו. למשל, אחד הגורמים הוא ההתקדמות הטכנולוגית המהירה והשימוש המוגזם במדיות החברתיות. אלה לטענתם, תורמים לרמות מתח וחרדה מוגברות ולירידה במנגנוני ההתמודדות עבור אנשים מסוימים. החשיפה התמידית לחדשות, מקומיות וגלובליות, וחוסר האמון במהימנות המידע משפיע גם הוא על בריאות הנפש והחוסן שלנו.
קשה להצהיר שבני אדם בעבר לא היו תחרותיים או בעלי שאיפות אישיות אבל אין ספק שאנחנו חיים בעידן של ציפיות מאוד גבוהות מבני אדם, תחרות קשה ומיקוד בסיפוקים מיידים, תענוגות החיים ומימוש עצמי אשר עלולים להביא לתוצאה שלילית של חוסר אונים, בלבול, ולחץ אדיר.
הגורמים הללו הם רק דוגמא לגורמים אשר מציבים בפנינו אתגרים לחוסן והם מתווספים לרבים נוספים החל מטרור, מלחמות, כלכלה, סביבה ואסונות טבע, חוסר יציבות פוליטית, תחושת בדידות ומחוברות, מחלות ועוד.
מה שחשוב לזכור זה שההכרה, המודעות, העיסוק והמיקוד בחוסן היום הוא מבורך. יתרה מכך, אסור לשכוח, שבני האדם תמיד הפגינו חוסן לאורך ההיסטוריה, הסתגלו והתגברו על קשיים רבים ואנחנו לא שונים בתקופה זו מזמנים אחרים בהיסטוריה האנושית. ניתן לראות את ההתמקדות הנוכחית בחוסן כתגובה חיובית למורכבויות המתפתחות של העולם המודרני. העיסוק בחוסן יכול רק לשפר את יכולתנו להתמודד טוב יותר עם אתגרי החיים ולשגשג למרות ואף על פי לנוכח המצוקות.
References
Ph.D., B. E. (2020, December 15). Why "Resilience" Is the Word for 2021. Retrieved from Psychology Today: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-right-mindset/202012/why-resilience-is-the-word-2021
Comentarios